Remdesivir Nedir? COVID-19 Tedavisinde Remdesivir Kullanımı

remdesivir nedir

Coronavirüs etkisiyle geçen bir yılın sonuna gelinmesine rağmen COVID19 tedavisinde tam etkili olan ve endikasyona ruhsat almış kesin bir ilaç yoktur. Tedavide yoğun olarak kullanılan Favipiravir'in dahi hastalığın tedavisinde kesin kür sağladığı yapılan çalışmalarda tespit edilememiştir. 

FAVİPİRAVİR İÇEREN İLAÇLARA BURDAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Remdesivir ise henüz lisans almayan ancak COVID tedavisinde araştırma aşamasında olan bir ilaçtır. RNA Polimerazı inhibe ederek etki eder. Remdesivir viral replikasyonu RNA transkripsyonunu erken sonlandırarak  önler. Türkiye'de satışta bir formu bulunmayan ilacın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki müstahzar ismi Gilead şirketine ait Veklury ilacıdır.

Remdesivir etken maddesi asıl olarak Ebola Virüsüne karşı tedavide geliştirilmiş viral replikasyonu önleyerek etki gösterir. COVID19 tedavisinde etkinliği yapılan çalışmalarda gösterilmiş ve ABD Sağlık Bakanlığına bağlı ilaç dairesi İngilizce adıyla FDA (Food and Drug Administration) tarafından onaylanmıştır.

Aynı zamanda Remdesivir coronavirüs ilacı mekanik ventilasyon veya ECMO gereken coronavirüs hastalarının tedavisinde barisitinib ile beraber kullanımı onay almıştır.

Dünya Sağlık Örgütü WHO 30 ülkeden 11000 hasta ile yapılan çalışmalar neticesinde  coronavirüs hastalığının şiddetinden bağımsız olarak Remdesivir'in yatan hastalarda kullanımınına karşı olduğunu bildirmiştir.

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-recommends-against-the-use-of-remdesivir-in-covid-19-patients

İlaç FDA tarafından onay alsa dahi dünya sağlık örgütü ilacı onaylamamış ancak ilacın eski ABD başkanı Donald Trump'ın COVID tedavisinde kullanıldığı daha önce açıklanmıştı.

 

KAYNAKLAR

1- EMA recommends expanding remdesivir compassionate use to patients not on mechanical ventilation

2- WHO

 


Yorumlar