KREON 10000 IU 100 KAPSUL

İlaç Bilgileri
Pankreatin
A09AA02
360,00 TL
8699820160371
Beyaz Reçete
C  

Kısa Ürün Bilgisi

1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

KREON 10000 IU Enterik Kaplı Minimikrosfer İçeren Sert Jelatin Kapsül

2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde

Her bir kapsülde 150 mg domuz kaynaklı pankreatine eşdeğer:

Lipaz.......................10000 Ph. Eur. Ünite

Amilaz.....................8000 Ph. Eur. Ünite

Proteaz.....................600 Ph. Eur. Ünite

Yardımcı maddeler

Sodyum lauril sülfat........0.12 mg

Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.

 

3.   FARMASÖTİK FORMU

Sert jelatin kapsül

KREON 10000, mide asidine dayanıklı açık kahverengi minimikroküreler içeren, gövdesi renksiz, kapsül kapağı kahverengi olan sert jelatin kapsüldür.

 

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1    Terapötik endikasyonlar

Pankreatik ekzokrin yetmezliği tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

 Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler (yaşlılar dahil) ve çocuklar

Başlangıç dozu, her yemekle birlikte bir veya iki kapsüldür. Doz artışı gerekliyse, hastanın cevabı ve şikayetleri dikkatle izlenerek, yavaş bir şekilde yapılmalıdır.

Uygulama şekli:

Kapsüller bütün olarak yutulmalıdır, ya da uygulama kolaylığı için kapsüller açılabilir ve minimikroküreler asidik bir sıvı veya yumuşak bir yiyecek ile, fakat çiğnenmeden alınabilir. Bu, elma püresi, yoğurt veya pH’ı 5.5’ten düşük herhangi bir meyve suyu (elma, portakal veya ananas) olabilir. Eğer minimikroküreler sıvı veya yiyecek ile kanştınlırsa, karışımın hemen tüketilmesi ve saklanmaması gerekmektedir, aksi takdirde, enterik kaplama çözünebilir. Enterik kaplamayı korumak için minimikrokürelerin ezilmemesi veya çiğnenmemesi gerekmektedir. Minimikrokürelerin kırılması, çiğnenmesi veya pH’ı 5.5’ten daha yüksek bir yiyecek veya sıvı ile karıştınlması, koruyucu enterik kaplamayı bozabilir. Bu, enzimlerin ağız boşluğunda erken salıverilmesiyle sonuçlanabilir; bu durum etkinin azalmasına ve mukoz membranlarda irritasyona yol açabilir. Ürünün ağızda kalmamasına dikkat edilmelidir. KREON tedavisi sırasında hastaların gerekli hidrasyonunun sağlanması önemlidir.

10000 ünite lipaz/kg/gün’den daha yüksek doz alan kistik fıbrozlu hastalarda fıbrozan kolonopati bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.4)

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

KREON’un bu hasta grubunda kullanımına ilişkin özel bir veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

KREON’un bu yaş grubunda kullanımında uygulama için ‘Uygulama şekli’ bölümüne bakınız.

Geriyatrik popülasyon:

Doz yetişkinlerde olduğu gibidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Domuz pankreatini veya yardımcı maddelerden (bkz bölüm 6.1) herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Yüksek dozda pankreatin preparatları alan kistik fıbrozlu hastalarda ileo-çekum ve kalın bağırsak stiriktürleri (fıbrozan kolonopati) bildirilmiştir. Bir önlem olarak, özellikle 10000 ünite/kg/gün’den yüksek dozda lipaz alan hastalarda fıbrozan kolonopati ihtimalini dışlamak için, olağan dışı abdominal semptomlar veya abdominal semptomlardaki değişiklikler tıbbi açıdan değerlendirilmelidir.

Bu tıbbi ürün her kapsülde 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Hayvansal (domuz) kaynaklı protein alerjisi olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Özel popülasy onlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasy onlar üzerinde etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyon üzerinde etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi:

Pankreatinin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. bölüm 5.3).

İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

KREON gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi:

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, emziren annelerin, sistemik olarak pankreatik enzimlere maruz kalmadığını gösterdiğinden, anne sütü alan çocuklarda herhangi bir etki beklenmemektedir.

Pankreatik enzimler laktasyon sırasında kullanılabilir.

Hamilelik veya emzirme sırasında kullanımı gerekli ise, KREON yeterli nutrisyonel statüyü sağlayacak dozlarda kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite:

Herhangi bir veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

KREON’un, araç ve makina kullanımı üzerinde etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Advers olayların sıklığı aşağıdaki sıralamaya göre belirtilmiştir: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1,000, <1/100), seyrek (>1/10,000, <1/1,000), çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Klinik çalışmalarda, 900’den fazla hastaya KREON verilmiştir.

En yaygın rapor edilen yan etkiler gastrointestinal bozukluklar olup esas olarak hafif veya orta şiddettedir.

Klinik çalışmalar esnasında aşağıdaki advers reaksiyonlar belirtilen sıklıklarla gözlenmiştir:

Organ sistemi

Çok yaygın > 1/10

Yaygın

> 1/100 -< 1/10

Yaygın olmayan >1/1000 - <1/100

Sıklığı

bilinmiyor

Bağışıklık

sistemi

hastalıkları

     

Hipersensitivite

(anafılaktik

reaksiyonlar)

Gastrointestinal

hastalıklar

Karın ağnsı*

Bulantı, kusma, konstipasyon, karın şişkinliği, diyare*

 

İleo-çekum ve kalın bağırsakta striktür (fıbrozan kolonopati)

Deri ve deri altı

dokusu

hastalıkları

   

Döküntü

Kaşıntı, ürtiker

* Gastrointestinal bozukluklar esas olarak altta yatan hastalık ile ilişkilidir. Diyare ve karnı ağnsı için plasebo ile benzer veya daha düşük insidanslar bildirilmiştir.

Yüksek doz pankreatin preparatı alan kistik fıbrozlu hastalarda ileo-çekum ve kalın bağırsakta striktür (fıbrozan kolonopati) bildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.4 Özel Kullanım Uyanları ve Önlemleri).

Onay sonrası kullanım sırasında esas olarak ciltle ilgili olan ancak sadece bununla sınırlı olmayan aleıjik reaksiyonlar gözlenmiştir ve bunlar advers reaksiyon olarak tanımlanmıştır.

Bu reaksiyonların sıklıklannının güvenilir bir şekilde tahmin edilmesi, büyüklüğü belli olmayan bir popülasyonda spontan olarak bildirilmeleri nedeniyle mümkün değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda spesifik advers reaksiyonlar tespit edilmemiştir. Kistik fıbrozlu çocuklarda yan etkilerin sıklığı, çeşidi ve şiddeti yetişkinlerle benzerdir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel:0 800 314 00 08; faks:0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Pankreatinin çok yüksek dozlannın hiperürikozüri ve hiperürisemi ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.

Enzim tedavisinin durdurulması ve yeterli rehidrasyonun sağlanmasını içeren destekleyici önlemler tavsiye edilmektedir.

 

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Pankreas enzimleri ATC Kodu: A09AA02

KREON, jelatin kapsüller içinde enterik kaplı (aside dayanıklı) minimikroküreler halinde domuz pankreası içerir. Kapsüllerin midede hızla çözülmesi ile çok sayıda çoklu doz ilkesi ile formüle edilmiş minimikroküre salıverilir. Çoklu doz ilkesinin amacı, minimikrokürelerin, kimus (mide içeriği) ile iyi karışmasını, kimusile beraber mideden uzaklaşmasını ve salımdan sonra enzimlerin kimus içerisine iyi dağılmalarını sağlamaktır.

Minimikroküreler ince bağırsağa ulaştığında kaplama hızla çözülerek (pH > 5.5’te) yağ, nişasta ve proteinlerin sindirimini sağlamak için lipolitik, amilolitik ve proteolitik aküvitesi olan enzimler salınır. Takiben, pankreatik sindirim ürünleri doğrudan absorbe edilir veya bağırsak enzimleri tarafından ileri hidrolize uğrar.

Klinik etkililik:

Pankreatik ekzokrin yetersizliği olan hastalarda KREON’un etkililiğini araştıran toplam 30 çalışma yürütülmüştür. Bunlardan 10 tanesi kistik fıbroza, kronik pankreatite ya da cerrahi sonrası durumlara sahip hastalarda gerçekleştirilen plasebo kontrollü çalışmalardır.

Bütün randomize, plasebo kontrollü etkililik çalışmalarında önceden tanımlanan birincil amaç KREON’un primer etkililik parametresi olan yağ emilim katsayısı (CFA) üzerindeki plaseboya üstünlüğünü göstermektir.

Yağ emilim katsayısı, yağ alımı ve feçesle yağ atılımı dikkate alınarak, vücüda alınan yağ yüzdesini belirler. Plasebo kontrollü “Pankreatik Ekzokrin Yetmezlik (PEY)” çalışmalarında ortalama CFA (%, ortalama ± SS), plaseboyla (% 62.6 ± 21.8) karşılaştırdığında, KREON tedavisiyle daha yüksek bulunmuştur (% 83.0 ± 12.6). Her iki tedavide de medyan tedavi süresi 7 gün olmuştur. Bütün çalışmalarda, dizayndan bağımsız olarak, KREON ile yapılan tedavi periyodu sonundaki ortalama CFA (%), plasebo kontrollü çalışmalardaki KREON için olan ortalama CFA değerlerine benzer bulunmuştur.

Bütün çalışmalarda, etyolojiden bağımsız olarak, hastalığa özgü semptomatolojide (dışkı sıklığı, dışkı kıvamı, gaz) bir düzelme de gösterilmiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Kistik fıbrozda (KF) KREON’un etkililiği, yeni doğandan ergenliğe kadar olan yaş aralığını kapsayan 288 pediyatrik hastada gösterilmiştir. Bütün çalışmalarda, KREON ile tedavi sonu ortalama CFA değerleri, tüm pediyatrik yaş gruplannda % 80’i geçmiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Yapılan hayvan çalışmaları bozulmamış enzimlerin absorbsiyonunu göstermemiştir, bu nedenle farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır. Pankreatik enzim suplemanlarının etkilerini göstermeleri için absorbsiyonları gerekmez.

Dağılım:

Tümterapötik etkilerini gastrointestinal bölgenin lümeni içerisinde gösterirler.

Bivotransformasvon

Pankreatik enzim suplemanları protein olmalanndan dolayı peptid ve aminoasit olarak absorbe olmadan önce gastrointestinal kanaldan geçerek proteolitik sindirime uğrarlar.

Eliminasvon:

Pankreatin sindirim yolunda enzimler tarafından sindirilir ve emilime uğrar, bu nedenle elimine edilmez.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Mevcut değildir.

6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Granüller:

Makrogol 4000 Hipromelloz ftalat S etil alkol Trietil sitrat Dimetikon

Kapsül kabuğu:

Sığır kaynaklı jelatin Susuz demir (III) oksit, E 172 Hidratlaştırılmış demir (III) oksit, E 172 Demir (II, III) oksit, E 172 Titanyum di oksit (E 171)

Sodyum lauril sülfat

6.2. Geçimsizlikler

Bilinmemektedir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında, orijinal ambalajı içerisinde saklanmalıdır. Açtıktan sonra 25°C altındaki oda sıcaklığında saklanması koşuluyla 6 ay içinde kullanılmalıdır. Nemden korumak için kabı sıkıca kapalı tutulmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutuda, 100 kapsül içeren HDPE şişelerde ambalajlanmıştır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

KREON 10000 IU 100 KAPSUL

Yan Etki Bildir