Kullanma Talimatı | Nedir Ne İçin Kullanılır |
Nasıl Kullanılır | Yan Etkileri |
Eş Değerleri | Dikkat Edilmesi Gerekenler |
Kısa Ürün Bilgisi | Prospektus |
FUSİX %1 viskoz göz damlası, çözeltiSteril
Fusidik asit hemihidrat...............% 1,02 (% 1 fusidik asite eşdeğer)
Benzalkonyum klorür.................% 0,01
Yardımcı maddeler için 6.1.e bakınız.
Viskoz göz damlası.
Beyaz ya da beyazımsı homojen, steril, viskoz çözelti.
FUSİX,
Konjunktivit,
Blefarit,
Hordeolum,
Keratit,
Dakriyosistit,
Yabancı cisimciklerin gözden uzaklaştırılması ile ilgili bakteriyel göz enfeksiyonlarında kullanılır.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
FUSİX, her bir göze günde iki defa 1er damla damlatılır. Tedaviye göz normal haline geldikten sonra en az 2 (iki) gün devam edilmelidir.
Uygulama şekli:
Gözde konjonktival kese içine damlatılır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde kullanımına ilişkin bir bilgi yoktur.
İlaç içindeki maddelerden herhangi birine hassasiyet görüldüğü durumlarda kullanılmamalıdır.
FUSİX benzalkonyum klorür içermektedir ve bu göz iritasyonuna yol açabilir ayrıca yumuşak kontak lenslerde renk kaybı yaratabilir.
Benzalkonyum klorür içeren tüm oftalmik preparatlarda olduğu gibi, FUSİX damlatılırken gözde kontak lens bulunmamalıdır. FUSİX kullanım süresi boyunca lens kullanımına dikkat edilmelidir.
Uygulamadan önce kontakt lensi çıkartınız ve lensi takmak için en azından 15 dakika bekleyiniz.
Fusidik asit kullanımı ile ilişkili bakteriyel direnç bildirilmiştir. Tüm antibiyotikler ile olduğu gibi, aşırı ve tekrarlı kullanım direnç gelişme riskini artırabilir.
Açıldıktan sonra 15 (onbeş) gün içinde kullanılmalıdır.
Diğer göz preparatları kullanılacağı zaman, 2 ilacın damlatılma zamanları arasında yaklaşık 5 dakika zaman bırakılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Herhangi bir bilgi yoktur.
Pediyatrik popülasyon:
Herhangi bir bilgi yoktur.
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: B.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) FUSİX için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.
Gebelik dönemi
Gebelerde kullanımı ile ilgili olarak yeterli bilgi mevcut değildir. Ancak yarar/risk oranı hekim tarafından değerlendirilmek koşulu ile uygulanmalıdır.
Hayvan deneylerinde, fusidik asidin fetus üzerine toksik etkiye yol açmadığı gösterilmiştir. Dolayısıyla, FUSİX kullanımı ile ilişkili olarak fusidik asidin düşük dozları ile fetusta toksik etki oluşması olası değildir.
Laktasyon dönemi
Fusidik asit hemihidratın insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Fusidik asit hemihidratın süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da FUSİX tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/ tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve FUSİX tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
Fertilite üzerine etkisine dair bilgi yoktur.
Uygulama sonrası göz ardı edilebilir geçici görme bulanıklığı gelişebilir.
Klinik çalışmalarda elde edilen veriler, akut konjunktivite sahip 2600ün üzerindeki hasta değerlendirmelerinde istenmeyen yan etkiler hastaların yaklaşık %10unda gözlenmiştir ve bunlarda öncelikli olarak uygulama yerinde hissedilen batma ve yanma gibi rahatsızlıklardır.
En fazla bildirilmiş yan etkiler uygulama yerinde gözlenen geçici batma ve yanma hissi ve geçici bulanık görmedir.
Fusidik asit ile gözlenen yan etkiler, vücut sistemlerinde aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır; çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.00 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Seyrek: Aşırı duyarlılık
Göz hastalıkları
Yaygın: Uygulama yerinde batma, yanma, rahatsızlık, sızlama, iritasyon, kaşınma, kırgınlık, kuruluk hissi, geçici bulanık görme.
Yaygın olmayan: Uygulama esnasında gözde sulanma
Bilinmiyor: Konjunktivitin kötüleşmesi.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Kaşıntı, periorbital ödem, döküntü, ürtiker, anjio-ödem.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
Doz aşımı bildirilmemiştir.
Fusidik asit veya yardımcı maddelerden birine alerjik reaksiyon olmadığı sürece FUSİXin kazara alınması herhangi bir problem doğurmayacaktır. 5 grlık FUSİX tüpünde bulunan fusidik asit (50 mg) kabul edilen toplam günlük oral dozu aşmamaktadır. Yardımcı maddelerin miktarı da bir güvenlik riski oluşturmak için çok düşüktür.
Farmakoterapötik grup: Oftalmolojik antibiyotik.
ATC kodu: S01AA13
Fusidik asit, Staphyloccoccus aureus, Staphyloccoccus epidermidis, Corynebacterium diphteria, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhea, Clostridium türlerine karşı yüksek etkinliğe sahip, dar spektrumlu bir antibiyotiktir. FUSİX aynı zamanda Streptococci, Haemophilus, Moraxella ve Corynebacteria suşlarına karşı da klinik açıdan etkilidir.
FUSİXin bir damla uygulanması, gözyaşı sıvısında ve humör aköz sıvısında en az 12 saat süre ile yeterli konsantrasyonlarda kalmasını sağlar. Bir damla FUSİX uygulamasından 1, 3, 6 ve 12 saat sonra, fusidik asidin gözyaşı sıvısındaki ortalama konsantrasyonu sırasıyla; 15,7 mg/L, 15,2 mg/L, 10,5 mg/L ve 5,6 mg/Ldir. Fusidik asit, hem sağlam, hem de opere olmuş epitelde korneaya penetre olur. FUSİXin bir damla uygulanmasının ardından, fusidik asidin humör aközdeki 0,3 mg/L olan ortalama konsantrasyon değeri, en az 12 saat boyunca korunur. Bu değer, ilişkili bakterilerin çoğu için MİK değerinin üzerindedir (Staphylococcus aureus için MİK90 değeri=0,06 mg/L).
5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri
Benzalkonyum klorür
Mannitol
Disodyum edetat
Karbomer (974 P)
Sodyum hidroksit
Deiyonize su
Herhangi bir geçimsizlik bildirilmemiştir.
24 ay.
25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Tüp bir kez açıldıktan sonra ürünümüz 15 gün içerisinde kullanılmalıdır.
Yüksek yoğunluklu polietilen uygulama ucu ve kapağa sahip katlanabilir 5 glık lamine edilmiş yüksek yoğunluklu polietilen tüp içerisinde sunulur.
6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olarak imha edilmelidir.