ERBITUX 500 MG/100 ML IV INFUZYONLUK COZELTI

İlaç Bilgileri
Setuksimab
L01XC06
16.305,88 TL
8699808770127
Beyaz Reçete
C  

Kısa Ürün Bilgisi

1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ERBİTUX 500 mg/100 mL iv infüzyon için çözelti içeren flakon

2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde: İnfüzyon çözeltisinin her mL’si 5 mg setuksimab içerir. Her flakonda 100 mL çözelti içinde 500 mg setuksimab bulunur.

Setuksimab memeli hücre serisinde (Sp2/0) DNA rekombinant teknolojisiyle üretilen bir kimerik monoklonal IgGı antikorudur.

 

Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.

 

3.   FARMASÖTİK FORMU

İnfüzyon çözeltisi Renksiz çözelti

 

4.1. Terapötik endikasyonlar

ERBİTUX’un, daha önce setuksimab veya diğer anti-EGFR tedavileri kullanmamış, ECOG performans skoru 0-1 olan, KRAS wild tip metastatik kolorektal kanserde;

• birinci veya ikinci seri tedavide FOLFOX veya FOLFIRI kombinasyon kemoterapi rejimlerinin sadece birisi ile progresyona kadar kullanımı endikedir. Progresyon durumunda veya beraberindeki kemoterapi rejiminin değiştirilmesi durumunda ERBİTUX veya başka bir anti-EGFR redavisi kullanılamaz.

Detaylar için bakınız böliim 5.1.

ERBİTUX skuamoz hücreli baş ve boyun kanserli hastaların tedavisinde

• nüks yada metastatik nazofrenks dışı baş-boyun yassı hücreli kanseri olan, ECOG

performans statüsü 0 yada 1 olan hastalarda, birinci basamakta platin ve 5-Fluorourasil

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

ERBİTUX, antineoplastik ürünlerin kullanımı konusunda uzmanlaşmış bir doktorun denetiminde uygulanmalıdır. İnfüzyon sırasında ve infüzyondan en az 1 saat sonrasına kadar yakın takip gerekmektedir. Resüsitasyon cihazının mevcudiyeti sağlanmış olmalıdır.

Pozoloji

İlk infüzyondan önce, hastalara bir antihistaminik ilaç ve kortikosteroid ile premedikasyon yapılmalıdır. Bu premedikasyonun birbirini izleyen bütün infüzyonlardan önce yapılması önerilir.

Tüm endikasyonlarda, ERBİTUX haftada bir uygulanır. İlk doz vücut yüzey alanının her m2,si için 400 mg setuksimab’dır (400 mg/m2). İzleyen haftalardaki her doz 250 mg/m2’dir.

Kolorektal Kanser:

Metastatik kolorektal kanser hastalarında, ERBİTUX kemoterapi ile birlikte kullanılır (bakınız bölüm 5.1). İlk setuksimab infüzyonundan önce mutasyona uğramamış (doğal-tip) KRAS ekspresyonu olduğu doğrulanmalıdır. Test, geçerli bir yöntem ile, uzmanlaşmış olan laboratuvarlar tarafından yapılmalıdır (bakınız bölüm 4.4 ve 5.1).

Birlikte kullanılan kemoterapötik ilaçların dozu veya önerilen doz değişiklikleri için ilgili tıbbi ürünün, ürün bilgisi bölümüne bakınız. Birlikte kullanılan ilaç, setuksimab infüzyonunun bitmesinden sonraki ilk 1 saat içerisinde uygulanmamalıdır.

Setuksimab tedavisine altta yatan hastalığın ilerlemesine kadar devam edilmesi önerilir. Skuamoz hücreli Bas-Bovun kanserleri:

Lokal olarak ilerlemiş skuamoz hücreli baş boyun kanseri hastalarında, setuksimab radyasyon tedavisi ile birlikte kullanılır. Setuksimab tedavisine radyasyon tedavisinden 1 hafta önce başlanması ve radyasyon tedavisinin sonuna kadar setuksimab tedavisine devam edilmesi önerilir.

Tekrarlayan ve/veya metastatik skuamoz baş boyun kanseri hastalarında, setuksimab platin bazlı kemoterapi ile birlikte kullanılır ve ardından hastalık progresyonu görülene kadar setuksimab idame tedavisinde kullanılır (bakınız bölüm 5.1). Birlikte kullanılan ilaç, setuksimab infüzyonunun bitmesinden sonraki ilk 1 saat içerisinde uygulanmamalıdır.

Uygulama şekli:

ERBİTUX 5 mg/mL intravenöz olarak infüzyon pompasıyla, yerçekimi ile damlatma veya enjektör pompası yardımıyla uygulanır (uygulama talimatı için, bakınız bölüm 6.6).

Başlangıç dozunun uygulanması için önerilen infüzyon süresi 120 dakikadır. İzleyen haftalık dozlar için önerilen infüzyon süresi ise 60 dakikadır. Azami infüzyon hızı 10 mg/dak’yı aşmamalıdır.

Özel popülasyonlar:

Daha önce hematolojik bozukluk geçirmiş hastalarda setuksimab’la yürütülmüş klinik çalışma bulunmamaktadır, (bakınız bölüm 4.4).

Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Sadece uygun böbrek ve karaciğer fonksiyonlarına sahip hastalar üzerinde inceleme yapılmıştır (bakınız bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda setuksimab’ın etkinliği belirlenmemiştir. Bir faz I çalışmada bildirildiği üzere, pediyatrik hastalarda herhangi bir yeni güvenlilik sinyali tespit edilmemiştir.

Pediyatrik popülasyonda, onaylanmış endikasyonlar için setuksimab kullanımı bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:

4.3. Kontrendikasyonlar

ERBİTUX, setuksimab’a karşı bilinen şiddetli (3. veya 4. derece) aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

Mutant KRAS metastatik kolorektal kanser (mCRC) olan hastalarda veya KRAS mCRC durumu bilinmeyen hastalarda ERBİTUX’un okzaliplatin içeren kemoterapi ile kombinasyonu kontrendikedir (ayrıca bakınız bölüm 4.4).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İnfüzyona bağlı reaksiyonlar

Hafif veya orta şiddette infüzyona bağlı reaksiyonlarda, infüzyon hızı azaltılabilir. İzleyen infüzyonların da bu azaltılmış hızla yapılması önerilir.

Setuksimab ile tedavi edilen hastalarda infüzyona bağlı şiddetli reaksiyonlar bildirilmiştir (bakınız bölüm 4.8). Semptomlar genellikle ilk infüzyon sırasında ve infüzyon sonrasında geçen ilk 1 saatlik süre içerisinde gözlenir, fakat bazı durumlarda infüzyondan birkaç saat geçtikten sonra veya diğer izleyen infüzyonlar sırasında da görülebilir. Hastaların semptomların bu şekilde geç oluşabileceği konusunda uyarılması ve infüzyona bağlı reaksiyon semptomlarının gözlenmesi durumunda doktorlarıyla temasa geçmeleri önerilmelidir. İnfüzyona bağlı şiddetli reaksiyonların gözlenmesi durumunda setuksimab tedavisi hemen ve tamamen bırakılmalıdır ve bu durum acil tedavi gerektirebilir.

Düşük performans seviyesinde bulunan ve önceden kardiyo pulmoner hastalığı olduğu bilinen hastalara özellikle dikkat edilmesi önerilmektedir.

Solunumla ilgili bozukluklar

Hastaların çoğu Japon popülasyonundan olmak üzere, interstisiyel akciğer hastalığı vakaları bildirilmiştir. İnterstisiyel akciğer hastalığı teşhis edildiği takdirde, setuksimab tedavisi kesilmeli ve hasta uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Cilt reaksiyonları

Setuksimabın temel yan etkisi özellikle kemoterapi ile kombinasyonda ciddi olabilen deri reaksiyonlarıdır. İkincil enfeksiyonlar için risk (ekseriyetle bakteriyel) artar ve stafılokokal soyulmuş deri sendromu, nekrotizan fasiit vakaları ve bazı durumlarda ölümcül sonuçlanan sepsis rapor edilmiştir (bakınız bölüm 4.8).

Cilt reaksiyonları çok yaygındır ve tedaviye ara verilmesini veya sonlandırılmasmı gerektirebilir. Klinik uygulama kılavuzlarına göre, profılaktik olarak oral tetrasiklinlerin (6-8 hafta) ve nemlendiricili %1 hidrokortizon kremin topikal kullanılması düşünülmelidir. Cilt reaksiyonlarının tedavisi için orta ila yüksek potanse sahip topikal kortikosteroidler veya oral tetrasiklinler kullanılmaktadır.

Hastada dayanılmaz ya da şiddetli cilt reaksiyonları gözlenirse (> derece 3; Genel Toksisite Kriterleri, NCI-CTC), setuksimab tedavisi durdurulmalıdır. Tedaviye sadece reaksiyonların 2. dereceye gerilemesi halinde devam edilebilir (bakınız bölüm 4.8).

Şayet ciddi cilt reaksiyonları ilk kez meydana gelmişse, takip eden tedavi dozunda herhangi bir değişikliğe gerek yoktur.

Şiddetli cilt reaksiyonlarının ikinci ve üçüncü kez görülmesi halinde, setuksimab tedavisi tekrar durdurulmalıdır. Cilt reaksiyonlarının 2. dereceye gerilemesi halinde, tedaviye sadece azaltılmış doz (ikinci tekrardan sonra 200 mg/m2 vücut yüzey alanı ve üçüncü tekrardan sonra 150 mg/m vücut yüzey alanı) ile devam edilebilir.

Şiddetli cilt reaksiyonlarının dördüncü kez tekrar etmesi veya tedavinin kesilmesine rağmen reaksiyonlar ikinci dereceye gerilememesi durumunda, setuksimab tedavisinin tamamen kesilmesi gerekmektedir.

Elektrolit bozukluklar

Serum magnezyum seviyesinin ilerleyen şekilde azalması sıklıkla gözlenir ve şiddetli hipomagnezemiye sebep olabilir. Hipomagnezemi, setuksimab tedavisinin kesilmesini takiben geri dönüşümlüdür. Ayrıca diyarenin bir sonucu olarak hipokalemi de gelişebilir. Özellikle platin bazlı kemoterapi ile kombinasyonda, şiddetli hipokalseminin görülme sıklığı artabilir.

Serumdaki elektrolit seviyelerinin tespitinin setuksimab tedavisinden önce ve setuksimab tedavisi boyunca periyodik olarak yapılması önerilmektedir. Uygun şekilde elektrolit takviyesi önerilmektedir.

Nötropeni ve ilgili enfeksiyon komplikasyonları (Enfeksiyöz komplikasyonlar)

Platin bazlı kemoterapi ile birlikte setuksimab tedavisi alan hastalarda febril nötropeni, pnömoni veya sepsis gibi sonradan enfeksiyöz komplikasyonlara neden olabilecek şiddetli nötropeni oluşumunda risk artışı söz konusudur. Özellikle enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırabilecek cilt yaraları, mukoziti veya diyaresi olan bu tür hastaların dikkatle izlenmesi önerilir, (bakınız bölüm 4.8)

Kardivovasküler bozukluklar

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, baş ve boyun skuamoz hücreli karsinomu ve kolorektal karsinomanın tedavisinde, şiddetli ve bazen ölümcül olabilen kardiyovasküler olaylar ve kardiovasküler olayların tedavisine bağlı olarak ortaya çıkan ölümlerin sıklığında artış gözlemlenmiştir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserine yönelik yapılan bazı çalışmalarda bu olaylar 65 yaş ve üstünde veya performans durumuyla ilişkili olarak görülmüştür. Setuksimab reçetelenirken, hastanın kardiyovasküler ve performans durumu ile floropirimidin gibi kardiyotoksik bileşiklerin birlikte kullanılması gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Göz bozuklukları

Pazarlama sonrası nadiren ciddi keratit ve ülseratif keratit vakaları raporlanmıştır.

Göz enflamasyonu, lakrimasyon, ışığa hassasiyet, bulanık görme, gözde ağrı ve/veya kızarıklık gibi akut ya da kötüleşen keratit oluşumuna işaret eden semptomların görülmesi halinde derhal bir göz hekimine başvurulmalıdır.

Eğer, ülseratif keratit teşhis edilmişse, setuksimab tedavisikesilmelidir. Eğer keratit teşhisedilmişse, tedaviye devam edilmesinin yarar- risk değerlendirmesi dikkatlice yapılmalıdır.

Setuksimab, keratit, ülseratif keratit veya ciddi göz kuruluğu öyküsü olanlarda dikkatle kullanılmalıdır. Kontakt lens, keratit ve ülserasyoniçin risk faktörüdür.

KRAS mutasyonu saptanan kolorektal kanser hastaları

KRAS mutasyonlu tümörü bulunan veya KRAS mutasyon durumu bilinmeyen kolorektal kanser hastalarının tedavisinde Setuksimab kullanılmamalıdır. Klinik çalışmalardan elde edilen sonuçlar, KRAS mutasyonu bulunan tümörlerde negatif yarar-risk dengesi göstermiştir. Özellikle, bu hastalarda progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) üzerindeki negatif etkiler, okzaliplatin’e sürekli infüzyon ile 5-FU/FA (FOLFOX) eklenmesi ile görülmüştür (bakınız bölüm 5.1).

Setuksimab’ın, bevasizumab (CAIR02) ile kombinasyon halinde kapesitabin + okzaliplatin’e (XELOX) ilave tedavi olarak verilmesiyle de benzer bulgular bildirilmiştir. Bununla birlikte, bu çalışmada KRAS doğal-tip tümörleri olan hastalarda PFS veya OS üzerinde pozitif etkiler gösterilmemiştir.

Özel popülasvonlar

Bugüne kadar sadece uygun renal ve hepatik fonksiyonu olan hastalar üzerinde araştırma yapılmıştır (serum kreatinin <1.5 kat, transaminazlar < 5 kat ve bilirübin <1.5 kat normalin en üst sınırı).

Aşağıdaki laboratuvar parametrelerinden bir veya birkaçına sahip olan hastalar setuksimab ile yapılan çalışmalara dahil edilmemiştir.

• hemoglobin < 9 g/dl

o

• lökosit sayısı < 3000/mm

o

• mutlak nötrofıl sayısı < 1500/mm

• trombosit sayısı < 100000/mm

Kolorektal kanserde radyasyon tedavisi ile birlikte setuksimab kullanımıyla ilgili sınırlı deneyim bulunmaktadır.

Pediyatrik popülasyon

18 yaşının altındaki pediyatrik hastalarda setuksimab’ın etkinliği henüz gösterilmemiştir, pediyatrik hastalarda faz 1 çalışmada bildirilenden farklı olarak herhangi bir yeni güvenlilik sinyali tespit edilmemiştir.

4.5.   Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Platin bazlı kemoterapi ile birlikte tedavide; şiddetli lökopeni veya şiddetli nötropeni sıklığı artabilir, ve bu da sadece platin bazlı kemoterapi tedavisiyle karşılaştırıldığında febril nötropeni, pnömoni ve sepsis gibi enfeksiyon komplikasyonları oranında artışa neden olabilir, (bakınız bölüm 4.4)

Floropirimidin infüzyonu ile birlikte kullanıldığında, tek başına kullanılan floropirimidin infüzyonuna göre, konjestif kalp yetmezliği ve miyokard enfarktüsü gibi kardiyak iskemik olaylar ile el-ayak sendromu (palmar-plantar eritrodizestezi) sıklığı artmıştır.

Kapesitabin ve okzaliplatin (XELOX) ile kombinasyon halinde kullanıldığında, ciddi diyare sıklığı artabilir.

Standart ilaç etkileşim çalışmasında gösterildiği üzere, setuksimab ile tek doz irinotekanın (350 mg/m2 vücut yüzey alanı) birlikte uygulanması sonrasında Setuksimab’ın farmakokinetik parametrelerinde değişiklik görülmemiştir. Benzer şekilde, irinotekanın farmakokinetik özelliklerinin de setuksimab ile birlikte uygulanmasıyla değişmeden kaldığı gösterilmiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Setuksimab’ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Yeterli doğum kontrol yöntemlerini kullanmayan kadınlarda Setuksimab’m yalnızca, anne için potansiyel yararlarının fötüs üzerindeki potansiyel zararlardan daha üstün olduğu kabul edildiği zaman kullanılabileceği belirtilmektedir.

Gebelik dönemi

Epidermal büyüme faktör reseptörü (EGFR) fötal gelişimde yer almaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan sınırlı sayıdaki gözlemlerde setuksimab ve diğer IgGı antikorlarının plasental bariyerlerden geçtiği tespit edilmiştir. Hayvanlara ait veriler teratojenik etkiye ait bir kanıt göstermemiştir. Bununla birlikte, doza bağımlı olarak, düşük insidansında artış gözlenmiştir (bakınız bölüm 5.3). Hamilelik veya emzirme dönemindeki kadınlardan elde edilmiş yeterli veri bulunmamaktadır.

Gebelik sırasında Setuksimab’ın yalnızca, anne için potansiyel yararlarının fötüs üzerindeki potansiyel zararlardan daha üstün olduğu gerekçelendirildiğinde kullanılabileceği belirtilmektedir.

Laktasyon dönemi

Setuksimab’ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden, Setuksimab kullanıldığı dönem içerisinde ve son dozu aldıktan sonraki iki ay içerisinde annelerin bebeklerini emzirmemeleri önerilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

Setuksimaba bağlı başlıca istenmeyen etkiler cilt reaksiyonlarıdır ve hastaların %80’inden fazlasında görülür, hipomagnezemi hastaların %10’undan fazlasında görülür, infüzyona bağlı reaksiyonlar hastaların %10’undan fazlasında hafif ve orta şiddette semptomlar halinde ve hastaların %1’inden fazlasında şiddetli semptomlar halinde görülür.

Aşağıdaki tanımlar bundan sonra kullanılacak sıklık terminolojisini açıklamaktadır:

Çok yaygın (> 1/10)

Yaygın (> 1/100, < 1/10)

Yaygın olmayan (> 1/1,000, < 1/100)

Seyrek (> 1/10,000, < 1/1,000)

Çok seyrek (< 1/10,000)

Sıklığı bilinmeyen (eldeki sonuçlardan tahmin edilemeyen)

(*) işareti gözlenen istenmeyen etkiye ait tablonun altında daha ayrıntılı bilgi yer aldığını göstermektedir.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: Hipomagnezemi (bakınız bölüm 4.4)

Yaygın: İshale veya mukozite bağlı dehidrasyon; hipokalsemi, (bakınız bölüm

4.4), kilo kaybına sebep olabilen anoreksi

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Başağrısı

Sıklığı bilinmeyen: Aseptik menenjit.

Göz hastalıkları

Yaygın: Konjunktivit

Yaygın olmayan: Blefarit, keratit

Vasküler hastalıkları

Yaygın olmayan: Derin ven trombozu

Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıkları

Yaygın olmayan: Pulmoner emboli, interstisiyel akciğer hastalığı

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Diyare, bulantı, kusma

Hepatobiliyer hastalıkları

Çok yaygın: Karaciğer enzim düzeylerinde artış (AST, ALT, AP)

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Cilt reaksiyonları*

Çok seyrek: Stevens-Johnson sendromu/toksik epidermal nekroliz

Sıklığı bilinmeyen: Cilt lezyonlarında süperenfeksiyon*

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Hafıf-orta şiddette infüzyona bağlı reaksiyonlar*; burun kanamasına

sebep olabilen ve bazı vakalarda şiddetli mukozit Yaygın: İnfüzyona bağlı şiddetli reaksiyonlar*, halsizlik

Ek Bilgi

Genel olarak, cinsiyetler arasında klinik olarak önemli bir fark gözlenmemiştir.

İnfüzyona bağlı reaksiyonlar

Genellikle ilk Setuksimab infüzyonuna bağlı olarak hafif veya orta şiddette görülen ateş, titreme, sersemlik hissi, veya dispne gibi infüzyona bağlı reaksiyonlar yaygın olarak görülür.

İnfüzyon sırasında şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları meydana gelebilir ve nadir vakalarda ölümle sonuçlanabilir. Semptomlar genellikle ilk infüzyon sırasında ve infüzyon sonrasında geçen ilk 1 saatlik süre içerisinde gözlenir. Fakat bazı durumlarda infüzyondan birkaç saat geçtikten sonra veya izleyen infüzyonlar sırasında da semptomlar görülebilir. Altta yatan mekanizma tam olarak anlaşılamamış olmakla beraber, bu reaksiyonların bazıları anafılaktoid/anafılaktik yapıda olabilir ve bronkospazm, ürtiker, hipotansiyon veya hipertansiyon, bilinç kaybı veya şok şeklinde görülebilirler. Yaygın olmayan olgularda, angina pektoris, miyokard enfarktüsü veya kardiyak arrest görülmüştür.

İnfüzyona bağlı reaksiyonların klinik tedavisi için, bakınız bölüm 4.4.

Cilt reaksiyonları

Cilt reaksiyonları hastaların % 80’inden fazlasında görülebilir ve temel olarak akne benzeri döküntü ve/veya daha seyrek olarak kaşıntı, cilt kuruması, deskuamasyon, hipertrikoz veya tırnak bozuklukları (paronişi gibi) olarak görülürler. Tek başına oluşan cilt nekrozu vakaları gibi, cilt reaksiyonlarının % 15’i şiddetli olabilir. Cilt reaksiyonlarının büyük bir kısmı tedavinin ilk üç haftası içerisinde gelişir. Bu reaksiyonlar genellikle, tavsiye edilen doz ayarlaması yapılırsa (bakınız bölüm 4.4), tedavinin kesilmesinin ardından sekel kalmadan ortadan kalkar.

Setuksimab’m sebep olduğu cilt lezyonları, süperenfeksiyonlara (örneğin S. aureus ile) yatkınlığa neden olabilir. Bunlarda selülit, erizipel veya ölümcül sonuçlar doğurabilen stafılokokal soyulmuş deri sendromu, nekrotizan fasiit veya sepsis gibi komplikasyonlara sebep olabilirler.

Kombinasyon Tedavisi

Setuksimab kemoterapötik ilaçlarla birlikte kullanıldığında, diğer ürüne ait ürün bilgilerine de bakılmalıdır.

Platin bazlı kemoterapi ile birlikte tedavide; şiddetli lökopeni veya şiddetli nötropeni sıklığı artabilir, ve bu da sadece platin bazlı kemoterapi tedavisiyle karşılaştırıldığında febril nötropeni, pnömoni ve sepsis gibi enfeksiyon komplikasyonları oranında artışa neden olabilir, (bakınız bölüm 4.4)

Floropirimidin infüzyonu ile birlikte kullanıldığında, tek başına floropirimidin infüzyonuna göre, konjestif kalp yetmezliği ve miyokard enfarktüsü gibi kardiyak iskemi sıklığı ve el-ayak sendromu (palmar-plantar eritrodizestezi) sıklığı artmıştır.

Baş-boyun bölgesinde lokal radyasyon tedavisi ile birlikte kullanıldığında, radyasyon tedavisinin tipik istenmeyen etkileri (mukozit, radyasyon dermatiti, disfaji veya genellikle lenfositopeni şeklinde görülen lökopeni) görülebilir. 424 hastanın dahil edildiği, randomize, kontrollü bir klinik çalışmada, tek başına radyasyon tedavisi alan gruba göre, radyasyon tedavisi ile beraber setuksimab alan grupta, şiddetli akut radyasyon dermatiti ve mukoziti ile birlikte radyasyon tedavisine bağlı geç dönem yan etkilerin rapor edilme oranlarında az da olsa artış görülmüştür.

4.9 Doz aşımı

2 2 Bugüne kadar, tek doz 400 mg/m vücut yüzey alanı üzerinde veya haftalık 250 mg/m vücut

yüzey alanı üzerinde doz uygulamalarına ait deneyimler sınırlıdır. 2 haftada bir 700 mg/m2,ye

kadar olan dozlarla yapılan klinik çalışmalardaki güvenlilik profili, bölüm 4.8’de

tanımlananlar ile uyumludur.

 

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antineoplastik ajanlar, monoklonal antikorlar, ATC kodu: L01XC06 Etki mekanizması

Setuksimab özellikle epidermal büyüme faktör reseptörünü (EGFR) hedefleyen bir kimerik monoklonal IgGı antikorudur.

EGFR sinyal yolları, hücrenin canlı kalmasının kontrol edilmesinde, hücre döngüsünün devamlılığı, anjiyogenez, hücre göçü ve hücresel invazyon/metastazın kontrolünde rol almaktadır.

Setuksimab, EGFR’ye endojen ligandların bağlanmasından 5 ila 10 kat daha yüksek bağlanma eğilimi gösterir. Setuksimab endojen EGFR ligandlarının bağlanmasını engeller ve bu da reseptör fonksiyonunu önler. Setuksimab ayrıca EGFR’nin internalizasyonunu indükleyerek EGFR’de down regülasyon sağlayabilir. Setuksimab aynı zamanda sitotoksik immün efektör hücrelerini, EGFR (eksprese eden) bulunduran tümör hücrelerine (antikora bağlı hücresel sitotoksisite (ADCC) yönlendirir.

Setuksimab HER ailesinden olan diğer reseptörlere bağlanmaz.

Proto-onkojen KRAS’ın (Kirşten rad sarkoma 2 viral onkogen homologu) protein ürünü, EGFR’nin bir merkezi aşağı-akım (down-stream) sinyal dönüştürücüsüdür. Tümörlerde, KRAS’ın EGFR tarafından aktive edilmesi, EGFR aracılığıyla kontrol edilen proliferasyon, sağkalım ve pro-anjiyojenik faktörlerin üretiminde artışa neden olur.

KRAS, insanlardaki kanserlerde en sık aktive edilen onkogenlerden birisidir. Belirli bölgelerdeki (özellikle 12 ve 13. kodonlar) KRAS gen mutasyonu, EGFR sinyallerinden bağımsız olarak KRAS proteininin aktive olmasıyla sonuçlanır.

Farmakodinamik etkiler

Hem in vitro hem de in vivo testlerde, setuksimab proliferasyonu engeller ve EGFR bulunduran insan tümör hücrelerinin apopitozunu başlatır. İn vitro setuksimab, tümör hücreleri tarafından anjiyojenik faktörlerin üretimini engeller ve endotelyal hücre göçünü bloke eder. İn vivo setuksimab, tümör hücreleri tarafından anjiyojenik faktörlerin ekspresyonunu engeller ve tümör hücrelerindeki neo-vaskülarizasyonun ve metastazın azalmasına sebep olur.

İmmünoi eni site

İnsan antikimerik antikorlarının (HACA) gelişimi, monoklonal kimerik antikorların sınıf etkisidir. HACA’nın gelişimi üzerine bugünkü veriler sınırlıdır. Genel olarak, hedef endikasyon çalışmalarında %0-%9.6’sında rastlanma oranıyla, incelenen hastaların %3.4’ünde ölçülebilen HACA seviyeleri tespit edilmiştir. Bugüne kadar HACA’nın setuksimab üzerindeki nötürleştirici etkisini kanıtlayan bir veri bulunmamaktadır. HACA’nın tespit edilmesinin hipersensitivite reaksiyonlarının oluşması veya setuksimaba bağlı başka istenmeyen bir etkisiyle ilişkisi kurulmamıştır.

Kolorektal Kanser

Tümör materyali içerisinde EGFR’nin immünhistokimyasal tespiti için bir tanı testi (EGFR pharmDx) kullanılmıştır. Tek bir hücresi bile boyanmış olarak tespit edilen tümör, EGFR eksprese eden tümör olarak kabul edilir. Klinik çalışmalar için değerlendirilen metastatik kolorektal kanserli hastaların yaklaşık %75’inde EGFR eksprese eden (+) tümör vardır ve bu yüzden bu hastalar setuksimab tedavisi için uygun olarak değerlendirilir. Setuksimab’ın etkinlik ve güvenirliği EGFR saptanmamış hastalar için belgelenmemiştir.

Metastatik kolorektal kanserlerde, KRAS mutasyonunun insidansı %30-50 aralığındadır. Çalışma verileri, metastatik kolorektal kanserli ve aktive edici KRAS mutasyonları olan hastaların setuksimab veya kemoterapi ile birlikte setuksimab tedavisinden yarar görme olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir ve okzaliplatin + sürekli 5-FU/FA infüzyonuna ek tedavi olarak, progresyonsuz sağkalım (PFS) süresi üzerinde belirgin bir negatif etki gösterilmiştir.

Setuksimab’ın tek başına veya kemoterapi birlikte kullanımı, 5 randomize kontrollü klinik çalışmada ve çok sayıda destekleyici çalışma ile araştırılmıştır. 5 randomize kontrollü çalışmada, EGFR ekspresyonu tespit edilebilen ve ECOG performans düzeyi <2 olan toplam 3734 metastatik kolorektal kanserli hasta incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların çoğunda ECOG performans düzeyi <1 idi. Tüm çalışmalarda, setuksimab bölüm 4.2’de tanımlandığı şekilde kullanılmıştır.

Randomize çalışmaların 4’ünde KRAS mutasyonunun setuksimab ile tedavideki yanıt için ön tanımlayıcı bir faktör olduğu farkedilmiştir. Hastaların 2072’sinde KRAS mutasyonuna ait bilgi mevcuttur. Sadece çalışma EMR 62 202-007’de bu analiz mümkün olmamıştır.

Buna ek olarak, setuksimab bir araştırmacı tarafından başlatılan randomize kontrollü faz III çalışmasında kemoterapi ile kombinasyonda araştırılmıştır (COIN, sürekli kemoterapi + setuksimab ya da aralıklı kemoterapi). Bu çalışmada EGFR ifadesi, bir dahil etme kriteri değildi. Yaklaşık % 81 hastadan tümör numunesi KRAS ifade için retrospektif olarak analiz edildi.

Kemoterapi ile birlikte setuksimab

• EMR 62 202-013: Bu randomize çalışmada, daha önce metastatik hastalık için tedavi görmemiş metastatik kolorektal kanserli hastalarda, setuksimab ile birlikte irinotekan ve 5-florourasil/folinik asit (FOLFIRI) infüzyonu (599 hasta) ile tek başına aynı kemoterapi (599 hasta) karşılaştırılmıştır. KRAS durumunun değerlendirilebildiği hasta grubunun, %63’ünde mutasyona uğramamış KRAS (doğal-tip) tümör tespit edilmiştir.

Bu çalışmadan elde edilen etkinlik verileri aşağıdaki tabloda özetlenmektedir:

 

KRAS doğal tip popülasyon

KRAS mutant popülasyon

Değişken/istatistik

Setuksimab + FOLFIRI

FOLFIRI

Setuksimab + FOLFIRI

FOLFIRI

 

(N=316)

(N=350)

(N=214)

(N=183)

OS

       

Aylar, ortalama

23.5

20.0

16.2

16.7

(%95 GA)

(21.2, 26.3)

(17.4,21.7)

(14.9, 17.9)

(14.9, 19.4)

Risk oram (%95GA)

0.796 (0.670,0.946)

1.035 (0.834, 1.284)

p-değeri

0.0093

 

0.7549

PFS

       

Aylar, ortalama

9.9

8.4

7.4

7.7

(%95 GA)

(9.0, 11.3)

(7.4, 9.2)

(6.1, 8.0)

(7.3, 9.2)

Risk oram (%95GA)

0. 696 (0.558, 0.867)

1.171 (0.887, 1.544)

p-değeri

0.0012

0.2648

ORR

   

%

57.3 39.7

31.3 36.1

(%95 GA)

(51.6,62.8) (34.6,45.1)

(25.2,38.0) (29.1,43.5)

Odds oram (%95 GA)

2. 069 (1.515,2.826)

0. 822 (0.544, 1.242)

p-değeri

<0.0001

0.3475

GA= Güvenlik Aralığı; FOLFIRI= irinotekan + 5-FU/FA infüzyonu; ORR= objektif yanıt oranı (tam veya kısmi yamt veren hastalar); PFS= progresyonsuz sağkalım süresi, OS =genel sağkalım süresi

EMR 62 202-047: Bu randomize çalışmada, daha önce metastatik hastalık için tedavi görmemiş metastatik kolorektal kanserli hastalarda setuksimab ile birlikte okzaliplatin ve 5-florourasil/folinik asit (5-FU/FA) infüzyonu (169 hasta) ile tek başına aynı kemoterapi (168 hasta) karşılaştırılmıştır. KRAS durumunun değerlendirilebildiği hasta grubunun, %57’sinde KRAS wild-tip tümörü olan hasta tespit edilmiştir.

Bu çalışmadan elde edilen etkinlik verileri aşağıdaki tabloda özetlenmektedir:

Değişken/istatistik

KRAS doğal tip popülasyon

Setuksimab i?ot i.
7

h j + FOLFOX4 FOLFOX4

(N=82) (N=97)

KRAS mutant popülasyon

Setuksimab i?ot i.
7

h j + FOLFOX4 FOLFOX4

(N=77) (N=59)

OS

       

Aylar, ortalama

22.8

18.5

13.4

17.5

(%95 GA)

(19.3,25.9)

(16.4, 22.6)

(10.5, 17.7)

(14.7, 24.8)

Risk oram (%95GA)

0.855 (0.599,

1.219)

1.290 (0

873, 1.906)

p-değeri

0.3854

 

0

2004

PFS

       

Aylar, ortalama

8.3

7.2

5.5

8.6

(%95 GA)

(7.2, 12.0)

(5.6, 7.4)

(4.0, 7.3)

(6.5, 9.4)

Risk oram (%95GA)

0. 567 (0.375,

0.856)

1.720(1

104, 2.679)

p-değeri

0.0064

 

0

0153

ORR

       

%

57.3

34.0

33.8

52.5

(%95 GA)

(45.9, 68.2)

(24.7, 44.3)

(23.4, 45.5)

(39.1,65.7)

Odds oram (%95 GA)

2.551 (1.380,

4.717)

0.459 (0

228, 0.924)

p-değeri

<0.0027

0

0290

GA= Güvenlik Aralığı; FOLFOX4 = okzaplatin + 5-FU/FA infüzyonu; ORR= objektif yamt oram (tam veya kısmi yamt veren hastalar); OS =genel sağkalım süresi, PFS= progresyonsuz sağkalım süresi

COIN: Bu çalışma, metastatik hastalık için daha önceden tedavi edilmemiş lokorejyonel kolorektal kanserli yada öpere edilmemiş metastatik 2445 hastada, aynı kemoterapi rejiminde yalnızca setuximab ile birlikte okzaliplatine ek fluopyrimidine kullanan [OxMdG] yada kapasitabine [XELOX] kombinasyonunu karşılaştıran açık etiketli, 3 kollu, randomize çalışmadır. Üçüncü deney kolu aralıklı olarak OxMdg yada XELOX tedavisini setuximab olmadan kullanmıştır. XELOX tedavisi ve üçüncü deney kolu için datalar sunulmamıştır.

Hastaların yaklaşık %8l’inden alınmış tümör numuneleri KRAS expresyonu için retrospektif olarak bunlardan %55’i de KRAS wild type için analiz edilmiştir. Bu hastalardan 362 tanesi setuximabı, oxaliptine ve fluoropyrimidine kombinasyonu ile birlikte (117 hasta OxMdG ve 245 hasta XELOX), 367 hastada yalnızca okzaliptine ve fluopyrimidine kullanmıştır (127 hasta OxMdG ve 240 hasta XELOX). KRAS mutant popülasyonunda, 297 hasta setuximabı, okzaliptine ve fluopyrimidine kombinasyonu ile birlikte (101 hasta OxMdG ve 196 hasta XELOX) ve 268 hastada yalnızca okzaliptine ve fluoropyrimidine (78 hasta OxMdG ve 190 hasta XELOX) kullanmıştır.

Bu çalışmadan elde edilen etkinlik verileri aşağıdaki tabloda özetlenmektedir:

Değişken/istatistik

KRAS doğal tip popülasyon

Setuksimab _ ,, ,,, + OxMdG °xMdG

(N=117) (N=127)

KRAS mutant popülasyon

Setuksimab _ ,, ,,, + OxMdG °xMdG

(N=101) (N=78)

OS

         

Aylar, ortalama

16.3

18.2

13.1

 

14.6

(%95 GA)

(10.3,32.2)

(9.8, 27.5)

(8.0, 23.9)

 

(9.5, 22.0)

Risk oram (%95GA)

0.93 (0.72,

1.19)

0.99

(0.75,

1.30)

p-değeri

0.617

   

0.931

 

PFS

         

Aylar, ortalama

9.0

9.2

6.8

 

8.5

(%95 GA)

(5.8, 15.5)

(5.8, 12.7)

(5.0, 10.7)

 

(3.4, 10.8)

Risk oram (%95GA)

0.77 (0.59,

1.01)

1.05

(0.77,

1.41)

p-değeri

0.056

   

0.78

 

ORR

         

%

68

59

47

 

51

(%95 GA)

(58, 76)

(50, 68)

(37, 57)

 

(40, 63)

Odds oram (%95 GA)

1.44 (0.85, 2.43)

0.83

(0.46,

1.49)

p-değeri

0.171

   

0.529

 

GA= Güvenlik Aralığı; OxMdG = okzaplatin + 5-FU/FA infüzyonu; OS =genel sağkalım süresi, PFS= progresyonsuz sağkalım süresi

Setuksimabı XELOX rejimi ile kombinasyonda alan hastalarda, zamana bağımlı sonlanım noktalarında klinik faydaya işaret eden eğilim gösterilmemiştir.

• CA 225006: Bu randomize çalışmada, daha önce metastatik hastalık için okzaliplatin ve floropirimidin kombine tedavisi almış metastatik kolorektal kanserli hastalarda, setuksimab ile birlikte irinotekan (648 hasta) ile tek başına irinotekan (650 hasta) karşılaştırılmıştır. Hastalığın ilerlemesini takiben EGFR-hedefli ajanlarla tedavi, tek başına irinotekan içeren koldaki hastaların %50’ sinde başlatılmıştır.

KRAS durumundan bağımsız olarak genel popülasyonda setuksimab ile birlikte irinotekan (648 hasta) ve tek başına irinotekan (650 hasta) için bildirilen bulgular şöyle olmuştur: medyan genel sağkalım süresi (OS) 10.71 ve 9.99 ay (HR 0.98), medyan progresyonsuz sağkalım süresi (PFS) 4.0 ve 2.6 ay (HR 0.69) ve objektif yanıt oranı (ORR) %16.4 ve %4.2.

KRAS durumu ile ilgili olarak, tümör numuneleri hastaların yalnızca %23’ünden (300/1298) elde edilmiştir. KRAS değerlendirmesi yapılan popülasyonda, hastaların %64’ü (192) KRAS wild-tip tümörlere ve 108’i KRAS mutasyonlarına sahiptir. Bu veriler temelinde ve bağımsız bir komite tarafından görüntüleme bilgileri

değerlendirilmediğinden, mutasyon durumu ile ilgili sonuçlar yorumlanmaya uygun kabul edilmemektedir.

• EMR 62 202-007: Bu randomize çalışmada, çalışma öncesinde metastatik hastalık için en son tedavi olarak aldıkları irinotekan içeren tedaviden sonuç alamamış metastatik kolorektal kanserli hastalarda, irinotekan ile birlikte setuksimab (218 hasta) ile tek-başına setuksimab (111 hasta) karşılaştırılmıştır.

Setuksimab ile birlikte irinotekan alanlar ile tek başına setuksimab alanlar karşılaştırıldığında, hastalık progresyonunun genel riski %46 azalmış ve objektif yanıt oranı anlamlı ölçüde artmıştır. Randomize çalışmada, genel sağkalım süresinde düzelme istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır; bununla birlikte, takip tedavisinde tek-başına setuksimab alan hastaların yaklaşık %50’sinin hastalık progresyonu görülmesini takiben setuksimab ile birlikte irinotekan almaya başlamış olmaları, genel sağkalım süresini etkilemiş olabilir.

Skuamoz hücreli bas boyun kanseri

Skuamoz hücreli baş boyun kanseri olan hastaların %90’ından fazlasında EGFR(+) tümör

olduğundan, immünohistokimyasal olarak EGFR tespiti yapılmamıştır.

Tekrarlayan ve/veya metastatik hastalıkta ylatin-içeren kemoterayiler ile birlikte setuksimab

• EMR 62 202-002: Bu randomize çalışmada, daha önce bu hastalık için kemoterapi almamış, tekrarlayan ve/veya metastatik skuamoz hücreli baş boyun kanseri olan hastalarda sisplatin veya karboplatin ve 5-florourasil infüzyonu ile birlikte setuksimab (222 hasta) ve tek başına bu kemoterapiyi alanlar (220 hasta) karşılaştırılmıştır. Setuksimab kolundaki tedavide 6 küre kadar platin içeren kemoterapi ile birlikte setuksimabı takiben, idame tedavisi olarak setuksimab hastalık progresyonuna kadar kullanılmıştır.

Bu çalışmadan elde edilen etkinlik verileri aşağıdaki tabloda özetlenmektedir:

Değişken/istatistik

Setuksimab + CTX (N=222)

CTX

(N=220)

OS

   

Aylar, medyan (%95 GA)

10.1 (8.6, 11.2)

7.4 (6.4, 8.3)

Risk

0.797 (0.644, 0.986)

 

oram (%95 GA)

   

p-değeri

0.0362

 

PFS

   

Aylar, medyan (%95 GA)

5.6 (5.0, 6.0)

3.3 (2.9, 4.3)

Risk

0.538 (0.431,0.672)

 

oram (%95 GA)

   

p-değeri

<0.0001

 

ORR

 

% (%95 GA)

35.6 (29.3, 42.3)

 

19.5(14.5,25.4)

p-değeri

 

0.0001

 

GA= Güvenlik Aralığı; CTX= platin içeren kemoterapi; ORR= objektif yamt oram; OS= Genel sağkalım

süresi; PFS= progresyonsuz sağkalım süresi

Tümör evresi açısından iyi prognoza sahip hastalar platin içeren kemoterapi tedavisine setuksimab eklendiği zaman Karnofsky performans durumları (KPS) ve yaşlarına göre daha iyi bir yarar sağlamaktadır. Progresyonsuz sağkalım sürelerine karşın, KPS değeri < 80 olan 65 yaş ve üzeri hastalarda klinik yarar gösterilememiştir.

Pediyatrik popülasyon

Avrupa İlaç Ajansı, kolon ve rektum adenokarsinomu ve orofarengeal, larengeal veya nazal epitelyal karsinom (nazofarengeal karsinom veya lenfoepitelyoma dışında) endikasyonları için tüm pediyatrik popülasyon alt gruplarında setuksimab ile yapılan çalışmaların bulgularını gönderme zorunluluğunu kaldırmıştır (pediyatrik kullanım ile ilgili bilgi için bakınız bölüm

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel Özellikler

Klinik çalışmalarda setuksimab farmakokinetiği, setuksimabın tek başına veya kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile birlikte kombine olarak uygulanması sırasında incelenmiştir. Haftalık 5 - 500 mg/m2 doz aralığında setuksimab infüzyon solüsyonu doza bağlı farmakokinetik özellik sergilemektedir.

Emilim:

Geçerli değil.

Dağılım:

Setuksimabın ilk doz olarak 400 mg/m olarak uygulanmasında, ortalama dağılım hacmi yaklaşık olarak vasküler alana eşittir (1.5 ila 6.2 l/m aralığı ile 2.9 l/m2). Ortalama Cmax (± standart sapma) değeri 185 ± 55 mikrogram/mL’dir. Üç haftalık setuksimab monoterapisinin ardından, setuksimab serum konsantrasyonu kararlı seviyeye ulaşır. Setuksimab ortalama pik konsantrasyonları 3’üncü haftada 155.8 mikrogram/mL ve 8’inci haftada 151.6 mikrogram/mL’dir, bu değerlere karşılık gelen ortalama en düşük konsantrasyonlar, sırasıyla

41.3 ve 55.4 mikrogram/mL’dir. Setuksimab’ın irinotekan ile kombine edilerek uygulandığı bir çalışmada, ortalama en düşük setuksimab konsantrasyonları 12. haftada 50.0 mikrogram/mL ve 36. haftada 49.4 mikrogram/mL’dir.

Biyotransformasyon:

Antikorların metabolizmasına katkıda bulunan birçok yol tanımlanmıştır. Tanımlanan yolların hepsi, antikorların küçük peptidler veya amino asitler gibi daha küçük moleküllere biyodegredasyonunu gerçekleştirmektedir.

Eliminasvon:

Ortalama klirens vücut yüzey alanının her metrekaresi için 0.022 // saat’dir. Setuksimabın hedef dozda 70 ila 100 saat arasında değişen değerlerde uzun bir eliminasyon yarı ömrü vardır.

ERBITUX 500 MG/100 ML IV INFUZYONLUK COZELTI

Yan Etki Bildir