Kullanma Talimatı | Nedir Ne İçin Kullanılır |
Nasıl Kullanılır | Yan Etkileri |
Eş Değerleri | Dikkat Edilmesi Gerekenler |
Kısa Ürün Bilgisi | Prospektus |
DUACT Kapsül
Bir kapsül;
Akrivastin 8 mg
Psödoefedrin HC1 60 mg
Laktoz 146,8 mg
Sodyum nişasta glikolat 24 mg
Yardımcı maddeler için 6.1.e bakınız.
DUACT, alerjik nezle semptomlarının giderilmesinde endikedir.
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
12 yaşın üzerindeki çocuklar ve yetişkinlerde günde 1 kapsüldür. Gerektiğinde doz günde 3 defa verilebilir.
12 yaşından küçük çocuklarda DUACTın etkililiği ve güvenliliği hakkında veri yoktur.
Uygulama şekli:
Oral olarak alınır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek yetmezliği:
Karaciğer yetmezliği:
İlacın kullanımı ile elde edilen deneyim normal yetişkin dozunun uygun olduğunu göstermekle beraber şiddetli hepatik yetmezlik durumunda dikkatli olunması gerekmektedir.
Pediatrik popülasyon:
12 yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Geriatrik popülasyon: Yaşlı hastalarda yapılmış klinik çalışmalarda güvenlilik ve etkililikte fark saptanmamıştır. Fakat akrivastin ve psödoefedrin önemli ölçüde böbrekler tarafından atıldığından renal fonksiyonların azaldığı 60 yaş üzeri hastalarda advers reaksiyon riski daha fazla olabilir. Bu yaş grubundaki hastalar sempatomimetik ajanlar kullandıklarında daha fazla istenmeyen reaksiyonlar geliştirebilir (Bkz. Kontrendikasyonlar ve Uyanlar ve Önlemler).
4.3. Kontrendikasyonlar
Aşağıdaki durumlarda DUACT kullanımı kontrendikedir:
Akrivastin, psödoefedrin veya triprolidine (akrivastinin yapısal analoğudur) karşı aşırı duyarlılığı olanlarda
Şiddetli hipertansiyon veya taşikardinin eşlik ettiği hastalığı olanlarda
Şiddetli koroner arter hastalığı olanlarda
Furazolidon (antibakteriyel ajan) doza bağlı monoamin oksidaz inhibisyonuna yol açtığı bilinmektedir. Akrivastin ve psödoefedrin ile eş zamanlı furazolidon kullanımında hipertansif kriz bildirilmemiş olmasına rağmen, bu ilaçlar birlikte alınmamalıdır.
Monoamino oksidaz inhibitörleri ile tedavi olanlarda (DUACT kullanımından önceki 14 gün içinde MAOİ (bir antibakteriyel olan furazolidon dahil) / RIMA almış ve/veya almaya devam eden hastalarda) kontrendikedir. Psödoefedrin ve bu tip bir ilacın aynı zamanda kullanılması kan basıncında yükselmeye neden olabilir.
Feokromositoma olanlarda
DUACTın en önemli atılım yolu renal yoldur. Spesifik araştırmalar yapılana kadar DUACT önemli böbrek fonksiyon bozukluğu (kreatinin klerensi 50 ml/dknm altında ve serum kreatinini 150 pmol/lnin üzerinde) olan hastalara verilmemelidir.
12 yaş altındaki çocuklarda
Diabetes mellitusu olanlarda
Hipertiroidizm olanlarda
Glokomu olanlarda
Diğer sempatomimetik ilaçlarla(dekonjestanlar, iştah bastırıcı ilaçlar ya da amfetamin benzeri psikostimülanlar) birlikte kullanımı
Aşağıdaki durumlarda DUACT dikkatli kullanılmalıdır:
Aritmisi olanlarda
Kalp hastalığı olanlarda
Daha önce geçirilmiş serebrovasküler hastalığı olanlar veya serebrovasküler hastalık geçirme riski yüksek olan hastalarda
Hipertansiyonu olanlarda
Halüsinasyonlar, huzursuzluk, uyku düzensizliği oluştuğunda kesilmelidir.
Psödoefedrinin normal tansiyona sahip hastalarda tansiyon arttırıcı bir etkisi olmamakla birlikte, trisiklik antidepresanlar, ya da diğer sempatomimetik ajan (dekonjestanlar, iştah baskılayıcılar ve amfetamin benzeri psikostimülanlar gibi) ilaçlan kullanan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Bu hastalarda tek doz DUACTın tansiyona etkisi tekrar dozdan veya gözetimsiz tedaviden önce gözlemlenmelidir.
Artmış intraoküler (göz içi) kan basıncında
Prostat hipertrofısi olanlarda
Orta dereceli böbrek yetmezliğinde
60 yaş üzerindeki hastalarda
Şiddetli derecede karaciğer yetmezliği olanlarda ve böbrek yetmezliği olanlarda, özellikle birlikte kardiyovasküler bir hastalığı olanlarda
İskemik kalp hastalığı olanlarda
Psödoefedrin kullanımı ile iskemik kolit gelişimi bildirimleri vardır. Psödoefedrin hemen kesilmeli ve ani karın ağrısı, rektal kanama veya iskemik kolitin diğer belirtileri için hekime başvurulmalıdır.
Tanısı konmuş veya şüpheli konjenital uzamış QT sendromu veya Torsades de Pointes hastalarında kullanımından kaçınılmalıdır.
Seyrek olarak psödoefedrin dahil olmak üzere sempatomimetik ilaçlarla posterior geri dönüşlü ensefalopati (PRES)/geri dönüşlü serebral vazokonstriksiyon sendromu (RCVS) bildirilmiştir. Bildirilen semptomlar ani başlangıçtı şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve görme bozukluğudur. Olguların çoğu uygun tedavi ile birkaç günde düzelmiştir. PRES/RCVS belirti ve semptomları gelişmesi halinde psödoefedrin hemen kesilmeli ve eğer PRES/RCVS bulgu/belirtileri gelişirse hekime danışılmalıdır.
Volatil halojene anestetikler ile eş zamanlı olarak indirekt sempatomimetik kullananlarda akut perioperatif hipertansiyon gelişebilir. Ameliyat planlanırken, anestezi almadan 24 saat önce DUACT tedavisinin kesilmesi önerilir.
Akrivastin kapsülü içerisinde bulunan psödoefedrin, spor ile ilişkili doping testlerinde pozitif sonuç verir.
Eş zamanlı vazokonstriktif ajan kullanan (bromokriptin, pergolid, lisurid, kabergolin, ergotamin veya dihidroergotamin gibi) hastaların tedavisinde dikkatli olunmalıdır.
İlaca karşı kendi kişisel cevaplarını tespit edemeyen hastaların araba kullanmak veya makinada çalışmak gibi zihnin uyanık olmasını gerektiren faaliyet konusunda uyarmak gerekir.
Uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. 5 günden daha uzun süre kullanılmamalıdır.
Bu tıbbi ürün her dozunda 146,8 mg laktoz ihtiva eder. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları önerilir.
Bu tıbbi ürün her dozunda 24 mg sodyum nişasta glikolat ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri
DUACT ile birlikte aşağıdaki ajanların kullanımı kan basıncında yükselmeye yol açabilir:
Monoamin oksidaz inhibitörleri (Monoamin oksidaz Anın Geri Döndürülebilir İnhibitörleri (RIMATar) ve moklobemid de dahil olmak üzere) (Bkz. Kontrendikasyonlar),
Sempatomimetik aminlerin metabolizmasına engel olan ajanlar (ör; okzazolidinon sınıfı antibiyotikler- furazolidon ve linezolid dahil), (Bkz. Kontrendikasyonlar)
Sempatomimetik ajanlar (ör; dekonjestanlar, trisiklik antidpresanlar, iştah baskılayıcıları ve amfetamin benzeri psikostimülanlar) (Bkz. Uyanlar ve Önlemler),
Vazokonstiktif ajanlar (ör; bromokriptin, pergolid, lisurid, kabergolin, ergotamine veya dihidroergotamin) (Bkz. Uyanlar ve Önlemler).
Moklobemid, oksitosin (Bkz. Kontrendikasyonlar)
Sempatik aktiviteyi değiştirerek etki gösteren antihipertansif ilaçların (örneğin: bretilyum, betanidin, guanetidin, metildopa ve alfa ile beta adrenerjik blokörler) etkisi tarafından kısmen tersine çevrilebilir (bkz. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).
Kardiyak glikozidler disritmi riskine, ergot alkaloidleri ise ergotism riskine sebep olabilir.
DUACT tedavisi sonuçların etkilenmemesi için prick deri testinden (alerji için) 48 saat önce kesilmelidir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Genel tavsiye
Gebelik Kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
DUACTın kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Gebelik dönemi
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ embriyonal/fetal gelişim/ doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.
İnsanlarda gebelik sırasında aktrivastin ve psödoefedrin verilmesi hakkında kısıtlı bilgi mevcuttur. DUACTın tek başına veya birlikte sistemik olarak verilmesi hayvan üreme çalışmalarında teratojenik etkilere yol açmamıştır (Bkz. Klinik-dışı Bilgi).
Annenin tedaviden sağlayacağı potansiyel fayda, gelişen fötusun maruz kalacağı olası risklerden ağır basmadıkça, çoğu ilaç gibi akrivastin ve psödoefedrin de gebelik sırasında kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
DUACT uygulanmasının ardından anne sütünde görülebilecek akrivastin düzeyleri hakkında herhangi bir bilgi olmamasına rağmen, psödoefedrin anne sütü ile küçük miktarlarda atılır (24 saat içinde tek doz psödoefedrin dozundan sonra yaklaşık 0.5%-0.7%si anne sütünden atılır). Anne sütü alan bebeklerdeki risk dışlanamaz.
DUACT, eğer hekim ilacın emziren anneye sağlayacağı yararın emzirilen bebek üzerindeki potansiyel riskinden fazla olacağına inanmıyorsa emziren annelerde kullanılmamalıdır.
Üreme yeteneği/Fertilite
DUACTın insan fertilitesi üzerine etkisi ile ilgili deneyim yoktur.
Bazı kişilerde DUACT zihinsel dikkat gerektiren görevlerde bozukluğa yol açabilir.
Alkol veya merkezi sinir sistemi depresanlarının etkisi altındayken genellikle hastaların zihinsel uyanıklık gerektiren faaliyetleri gerçekleştirmesi önerilmemektedir.
İstenmeyen etkilerin sıklık gruplandırması şu şekildedir.
Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 - < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 - <1/100); seyrek (> 1/10.000 - < 1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.)
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan: Aşırı duyarlılık reaksiyonları. (Döküntüden nadiren anafılaksiye değişen derecelerde)
Psikiyatrik hastalıklar
Yaygın: Sinirlilik, insomnia dahil olmak üzere uyku bozuklukları Yaygın olmayan: Ajitasyon, huzursuzluk, halüsinasyonlar.
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş dönmesi,
Çok seyrek: Uyuklama hali, uyuşukluk
Kalp hastalıkları
Seyrek: Taşikardi, palpitasyonlar, kaydiyakdisritmiler
Vasküler hastalıklar
Seyrek: Artmış kan basıncı
Gastrointestinal sistem hastalıkları
Yaygın: Ağız kuruluğu, bulantı, kusma.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Yaygın olmayan: Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis, alerjik dermatit, döküntü.
Böbrek ve idrar hastalıkları
Yaygın olmayan: Dizüri, üriner retansiyon.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
Belirti ve bulgular: DUACTın doz aşımıyla ilgili kısıtlı deneyim vardır. Diğer sempatomimetik içeren ürünlerde olduğu gibi aşırı doz semptomları arasında ajitasyon, halüsinasyonlar, iritabilite, huzursuzluk, titreme, konvülziyon, çarpıntı, hipertansiyon ve idrara çıkmakta zorlanma olabilir.
25 hastaya 1200 mga kadar günlük dozlar uygulandığında semptom gözlenmemiş ya da gastrointestinal bozukluk, baş ağrısı ve uyuşukluk gibi hafif semptomlar gözlenmiştir.
Tedavi: Aşırı dozda tedavi yaklaşımı semptomatik ve destekleyici olabilir.
Farmakoterapötik grup: Nazal dekonjestanlar ATC kodu: R01BA52
Akrivastin antikolinerjik etkileri zayıf ve merkezi sinir sistemine geçme potansiyeli düşük olan güçlü, kompetitif bir H1-reseptör antagonistidir. Akrivastin, tamamen ya da kısmen histamin salgılanmasına bağlı olduğu düşünülen durumlarda semptomatik rahatlama sağlar. Psödoefedrinin doğrudan ve dolaylı sempatomimetik aktivitesi vardır ve etkili bir üst solunum yolu dekonjestanıdır. Psödoefedrin, taşikardi ve sistolik kan basıncında yükselme oluşmasında efedrinden daha az etkilidir ve ayrıca merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi de daha azdır. Erişkinlere 8 mglık tek doz akrivastin oral uygulanması sonrasında histamine bağlı kabarıklık ve kızarıklık cevabını antagonize etmesi ile tayin edilen etki başlangıcı, kabarıklık için 2 saat, kızarıklık için 90 dakika iken yaklaşık doruk etkisi 30 dakikadır. DUACT alan hastalarda ilacın sistemik uygulamasından sonraki 1 saat içinde alerjik nezle semptomlarının geçtiği görülür.
Genel özellikler
Emilim: Akrivastin ve psödoefedrin gastrointestinal kanaldan absorbe olurlar.
Dağılım:
Bir DUACT kapsül (8 mg akrivastin ve 60 mg psödoefedrin) sağlıklı erişkin gönüllü deneklere uygulanmasından yaklaşık 1,5 saat sonra oluşan akrivastin doruk plazma konsantrasyonu yaklaşık 140 ng/mldir. Plazma yarı ömrü yaklaşık 1,5 saattir. Psödoefedrinin doruk plazma konsantrasyonu 210 ng/mldir, Tmaks ilaç uygulamasından sonra yaklaşık 2 saattir. Plazma yarı ömrü yaklaşık 5,5 saattir (idrar pHı 5,0-7,0 arasında korunduğunda). Psödoefedrinin plazma yarı ömrü idrarın asitleşmesiyle önemli derecede azalır ve alkalinizasyonuyla artar.
Biyotransformasvon:
Psödoefedrin karaciğerde kısmi olarak N-demetilasyon ile aktif metabolit olan norpsödoefedrine metabolize olur.
Eliminasvon:
Sağlıklı gönüllülere 8 mg akrivastin ve 60mg psödoefedrin verildikten sonra akrivastinin plazma yarılanma zamanı yaklaşık 1,5 saat ve psödoefedrininki ise yaklaşık 5,5 sattir (idrar pHsı5,0-7,0 arasında). Psödoefedrinin plazma yanlanma zamanı idrarın asitleştirilmesi ile belirgin derecede azalırken alkalileştirilmesi ile belirgin derecede artar.
Sağlıklı gönüllülere verilen radyoaktif olarak işaretlenmiş akrivastinin %84ü 3 günlük süre sonunda, %80i ise ilk 12 saatte büyük çoğunluğu değişmemiş olarak idrarla atılmıştır. % 13lük doz ise feçeste bulunmuştur. İnsan plazma ve idrarında akrivastinin metaboliti belirlenmiştir. Metabolit idrarda uygulanan dozun yaklaşık 1/7si kadar gözlenmiştir.
Akrivastin ve ana metaboliti esas olarak idrarla atılır.
Psödoefedrin ve metabolitinin dozunun % 55 ile % 75i idrarla değişmeden atılır. İdrarla atılım hızı idrarın asitleşmesi ile değişiklik gösterir. İdrar pHsı arttığında idrarla atılım hızı yavaşlar.
Sıçanlarda ve köpeklerde akrivastin ve psödoefedrinin üç aylık kombinasyon toksisite çalışmalarında ek aditif veya sinerjistik etkiye rastlanmamıştır. Tedavi ile ilişkili etkiler tek başına psödoefedrin için bildirilmiş olanlar ile uyumludur.
Karsinogenez, mutagenez
Yapılmış geniş çaplı çalışmaların sonuçlarına göre akrivastin veya psödoefedrin insanlar için mutajenik risk taşımamaktadır.
Akrivastin
Uzun dönem çalışmalarda akrivastinin sıçanlar veya farelerde karsinojenik olmadığı bulunmuştur.
Psödoefedrin
Psödoefedrininn karsinojenik potansiyele sahip olup olmadığı hakkında yeterli bilgi yoktur.
Toksisite
Bir sıçan üreme kombinasyon çalışmasında, 20:100 mg/kg/gün akrivastimpsödoefedrin dozunda erkek üreme yeteneğine veya 4:20 mg/kg/gün akrivastimpsödoefedrinin (erişkin insanlarda mg/m2 temeline göre günlük önerilen psödoefedrin dozunun yaklaşık 6,7 ve 1,3 kat daha fazlası) dişi üreme yeteneğine etkileri görülmemiştir. Fİ jenerasyonunun gelişim ve üreme yetenekleri ve F2 jenerasyonunun gelişim ve sağkalımı da etkilenmemiştir.
Embriyo-fetal gelişim kombinasyon çalışmalarında, sıçanlara 30:150 mg/kg/gün akrivastimpsödoefedrin veya tavşanlara 20:100 mg/kg/gün (erişkin insanlarda mg/m temeline göre günlük önerilen psödoefedrin dozunun yaklaşık 10 ve 13 kat daha fazlası) akrivastimpsödoefedrinin oral olarak verilmesinden sonra anlamlı etkiler gözlenmemiştir. İmplantasyon sayısındaki azalma ve sık görülen iskelet varyasyonlarındaki hafif artışın maternal toksisiteye sekonder olduğu düşünülmüştür. Sıçanlarda peri- ve postnatal çalışmaların kombinasyonunda, sıçan yavrularının sağ kalımında azalma 9:45 mg/kg/gün ve üstünde akrivastimpsödoefedrin dozlarında görülmüştür; bunlar maternal toksisite ile ilişkili olarak değerlendirilmiştir. Akrivastinin tek başına 100 mg/kg/gün dozunda etkileri
görülmediği için bu etkiler, özellikle bileşenin psödoefedrin kısmına bağlı olarak
değerlendirilmiştir. 3:15 mg/kg/gün akrivastimpsödoefedrin (erişkin insanlarda mg/m temeline göre günlük önerilen psödoefedrin dozuna eşit) kombinasyonunda etki görülmemiştir.
Laktoz
Sodyum nişasta glikolat Magnezyum stearat
Bilinmemektedir.
60 ay
25°Cnin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız. Işıktan koruyunuz.
30 adet kapsül içeren blister
Tüm kullanılmayan ürün ve atık maddeler Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ne uygun olarak imha edilmelidir.